ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Οι υπηρεσίες που παρέχει η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια κα. Μαδεμλή, έχουν ως στόχο τη θεραπευτική υποστήριξη των ανθρώπων και είναι οι εξής:
- Διερεύνηση της δυσκολίας ή του προβλήματος
- Ατομική ψυχοθεραπεία ενηλίκων
- Ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων
- Συμβουλευτική υποστήριξη γονέων
- Συνεργασία με του εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια)
- Συναντήσεις στα πλαίσια ευαισθητοποίησης με συλλόγους ή ομάδες γονέων
- Οργάνωση δικτύου με θεραπευτές άλλων ειδικοτήτων (ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος, λογοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, παιδίατρος) με στόχο την ολοκληρωμένη παρέμβαση σε παιδιά και γονείς (όταν χρειάζεται).
Η ψυχοθεραπεία έχει ως στόχο την παρέμβαση σε τομείς της προσωπικότητας, του χαρακτήρα, στον τρόπο επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια και στον τρόπο που διαχειρίζεται κάποιος τις σχέσεις του. Είναι μια διαδικασία που οδηγεί στη βελτίωση της εικόνας εαυτού, στην τόνωση της αυτοπεποίθησης, στην ωρίμανση και στην καλύτερη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων
Πότε κάποιος απευθύνεται σε ψυχολόγο;
Η ζωή του ανθρώπου από τον ερχομό του ως τα γεράματα είναι μια συνεχής και αδιάκοπη αλλαγή, μια πάλη να ισορροπήσει ανάμεσα στο γνωστό και στο καινούριο-άγνωστο. Συνήθως αναφερόμαστε στα στάδια ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού, από τη γέννηση ως την ενηλικίωση. Σε αυτό το διάστημα οι αλλαγές είναι γρήγορες, έντονες, αφορούν όλες τις πτυχές του ανθρώπου και έχουν συγκεκριμένα χρονικά όρια:
- σωματική ανάπτυξη
- νοητικές λειτουργίες
- συναισθηματική ωρίμανση
- διαπροσωπικές σχέσεις
- διαχείριση συναισθημάτων
- συμπεριφορά
Αλλά και μετά την ενηλικίωση συνεχίζουν οι αλλαγές καθώς ο άνθρωπος ωριμάζει. Απλά οι αλλαγές είναι πιο ήπιες, χρονικά απέχουν μεταξύ τους και σημαντικό ρόλο έχει ο τρόπος που ο κάθε άνθρωπος τις διαχειρίζεται.
Συχνός λόγος που κάποιος μπορεί να απευθυνθεί σε ψυχολόγο είναι όταν:
- Παρατηρεί αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες, υπάρχουν ενδείξεις άγχους με εμφάνιση σωματικώς συμπτωμάτων, αλλαγές ξαφνικές και έντονες που αφορούν τη συναισθηματική κατάσταση
- Οι γονείς παρατηρούν συμπεριφορές που δεν συμβαδίζουν με το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκεται το παιδί.
- Υπάρχουν σοβαρά γεγονότα ζωής και η οικογένεια χρειάζεται υποστήριξη και καθοδήγηση (χρόνια ασθένεια, διαζύγιο, απώλεια προσφιλούς προσώπου, υιοθεσία)
- Ένας ενήλικας, έφηβος ή παιδί δυσκολεύεται να διαχειριστεί διαπροσωπικές σχέσεις, φιλικές, συντροφικές, οικογενειακές, εργασιακές
Πολλές φορές στη ζωή μας έχουμε την ανάγκη να συζητήσουμε, να μοιραστούμε τις σκέψεις μας, τις αγωνίες μας χωρίς να παρουσιάζεται συγκεκριμένος λόγος, δυσκολία ή πρόβλημα. Συχνά έχουμε την ανάγκη να ενισχυθούμε στο ρόλο μας ως γονείς, να δεχθούμε την επιβεβαίωση, να τονωθεί η αυτοεκτίμηση και η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας.
Αυτές οι συναντήσεις συχνά λειτουργούν προληπτικά και στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας.